Kur og kontrol er aldrig løsningen

kurmentalitet sund livsstil
Hvorfor kan jeg ikke styre mig? Er det sådan, du tænker, når du endnu en gang tømmer slikposen eller nærmest bevidstløs kværner det ene stykke franskbrød med tandsmør og ost efter det andet? Så er der stor sandsynlighed for, at du ikke løser dit vægtproblem med mere kontrol. Men at kontrollen faktisk er en stor del af problemet.

Mange, som kæmper med vægten, har et - ofte årelangt - mønster med restriktioner på mad.

Du kan jo overveje, om det også gælder dig…

Måske du har fødevarer, som du helt forsøger at undgå eller i hvert fald kun spiser i meget begrænsede mængder. Fødevarer, som giver dig dårlig samvittighed. Det kunne være skindet på kyllingen, rundstykket med smør, cafe latte med almindelig mælk, chokolade under 70 %, dressinger over en vis fedtprocent - ja selv frugt.

Omvendt kan det også være, du har fødevarer, som altid skal indgå. Fx grøntsager. Hvis et måltid ikke indeholder grøntsager, er det ikke “sundt nok”. Det kunne også være en specifik tallerkenfordeling, du har krav til. Altid. Og opfylder det enkelte måltid ikke denne fordeling, er det ikke “sundt nok”. Eller et bestemt kalorieantal. Dagens antal kalorier må ikke overstige et – ofte lavt – niveau. 

Hvis du kan nikke genkendende til et sådant mønster, har du sikkert forsøgt dig med alverdens kure. Men ingen af dem med langvarig succes. Efter en tid bliver det for hårdt, og du giver op. Lader stå til. I disse perioder kan du vælge 1) at lukke øjnene – og spise alt det, du tidligere har fornægtet sig selv - og i rigelige mængder, eller 2) stadig spise – og give slip, men med den dårlige samvittighed konstant kværnende i baghovedet. Lige indtil næste gang. Næste kur. Hvor kontrollen igen tager over. Du er glad. Stolt. Lever endelig op til idealerne. Egne - og samfundets standarder.

...Indtil du så pludselig ikke gør det mere. Og mønsteret gentager sig.

Hvis du kan genkende dig selv, er det slet ikke så underligt. Mange har det ligesom dig. Et mønster, som ofte er igangsat af en slankekur. Restriktiv spisning og kontrol er nemlig en af de hyppigste triggere til overspisning. Så øger vi kontrollen og restriktionerne - hva’ sker der så? Ja, så øger vi også risikoen for overspisning, og vi har startet en negativ spiral.

Vil du bryde et årelangt kurmønster og endelig knække koden til en varig ændring af dine spisevaner, er du derfor nødt til at ændre den måde, du kigger på din mad. Du kan fortsat kigge på hvad, du spiser, men ikke på den måde, du plejer. Som en måde til øget kontrol. Derimod skal du kigge på hvad med nysgerrige briller. Finde ud af, hvilke fødevarer, der for dig at forbundet med regler og restriktioner og herefter lige så stille begynde at udfordre dem. Der findes nemlig ikke sunde og usunde fødevarer. Eller slankende og fedende fødevarer. Eller rigtige og forkerte. Det vil altid handle om mængde og kontekst, og alle fødevarer kan derfor indgå i en sund og varieret kost.



Øvelse til dig

Find et stykke papir og noget at skrive med. Lav så din egen forbudsliste. Hvordan ser den ud? Hvilke fødevarer står på listen? Og hvorfor?

Beslut dig så for - en efter en - at begynde at introducere disse fødevarer igen. Også i en vægttabsperiode. For hånden på hjertet – det er jo alligevel de fødevarer, du gang på gang falder tilbage til, når kontrollen ryger. Det det hvide brød, hvis det er det, du har fornægtet dig selv. Eller slikket, chokoladen, chipsene. 



I stedet for at stille forbud op for dig selv, så øv dig på at finde mellemvejen. En vej, hvor alle fødevarer kan indgå. Helt naturligt. Og en vej, som tager hensyn til dig og dine madpræferencer. Kun den vej vil nemlig være en vej, du kan fortsætte med at gå. Ikke bare nu og de kommende uger og måneder, men altid.

Kh
Jørgen & Lotte

 

Hold dig opdateret og få sendt nye indlæg
direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Vi hader spam og vil aldrig sende dig en e-maiil uden grund